Čištění a údržba notebooku

Přehřátí počítačů je poměrně častou příčinou jejich selhání. Zvýšení teploty má špatný vliv na téměř všechny komponenty, od základní desky až po pevný disk.

Pro notebooky je tento problém ještě důležitější, protože malé pouzdro a těsné umístění komponentu, neumožňuje umístit celý chladič dovnitř, což zhoršuje jejich vytápění během provozu.

Související obrázek

Co se vlastně děje?

Během provozu chladicího systému je do skříně nasáván vnější vzduch. Spolu s ním se do notebooku dostane velké množství prachu. Usadí se na lopatkách ventilátoru, který zakrývá čip. V průběhu času může vrstva prachu dosáhnout tloušťky několika milimetrů. Podle svých vlastností se podobá kožichu, který pokrývá čipy a zabraňuje vzniku tepla. V důsledku toho dochází k přehřátí hardweru, což může vést k velmi závažným problémům: selhání základní desky nebo jejích jednotlivých prvků, procesoru, grafické karty atd.

Ventilátor se často stává nepoužitelným – důvodem je prach, který se hromadí na jeho lopatkách. Faktem je, že silné znečištění oběžného kola výrazně snižuje průtok vzduchu, což výrazně snižuje účinnost celého chladicího systému. Kromě toho může vést k nerovnováze ventilátoru, což má za následek, že se ventilátor stane zdrojem konstantního hluku. V tomto případě je kromě prevence nutné opravit chladicí systém.

Prevence poruch

Aby se předešlo tomuto typu závady, musí se pravidelně odstraňovat prach nahromaděný během provozu notebooku. Plná profylaxe, pravidelně prováděná odborníkem, může zaručit ochranu vašeho notebooku.

Dalším problémem je vysušení tepelné pasty. Jedná se o speciální pastu, která se používá pro zlepšení přenosu tepla z nejvíce vyhřívaných prvků. Postupem času bohužel vysychá, díky čemuž je možné přehřátí a selhání nejdražších komponentů procesoru, jižních a severních mostů, grafické karty atd. Proto je třeba teplovodivou pastu pravidelně měnit – to je také součástí prevence notebooku.

Jak se provádí prevence a čištění notebooku?

Plná prevence laptopů se provádí v několika fázích:

  • První je příprava. Spočívá v odpojení notebooku od napájení, vyjmutí baterie a demontáži krytu.
  • Dalším krokem je odstranění vrstvy prachu z povrchu všech desek. Na otevřených místech se k tomu používají kartáče a na těžko přístupných místech se používá stlačený vzduch.
  • Poté pomocí speciálního vysavače se provádí očištění chladicího systému.
  • Dalším krokem je mytí klávesnice. Je velmi důležité, protože nečistoty nahromaděné pod klávesami přispívají k její poruše. Periodická prevence může několikrát prodloužit životnost klávesnice.

Po skončení čištění se notebook sestaví a uvede do provozního stavu. Na konci práce je provedeno testování, během kterého je zkontrolována správnost připojení komponent a obecná funkčnost počítače.

Závěr

Nedoporučujeme demontáž a čištění notebooku doma. Tuto práci je nejlepší ponechat na profesionály, protože s nedostatkem zkušeností můžete něco poškodit, čímž zvýšite náklady a čas na opravu.

My máme bohaté zkušenosti s opravou notebooků, jsme schopni je opatrně rozebrat a opravit.

Přijďte k nám, pomůžeme vyřešit problémy s vaším vybavením.