Co dělat, když notebook zaplaví voda?

Plnění různými kapalinami spolu s přehřátím je jedním z hlavních důvodů selhání notebooku a jeho následné opravy. Nebezpečí se skrývá nejen na pracovní ploše, ale také v kavárnách, letadlech a dalších místech.

O tom, jak rychle oživit svůj náhodně zaplavený notebook a jak snížit náklady na případné opravy a zvýšit šance na další obnovu zařízení, čtete v tomto článku.

Картинки по запросу залили ноутбук что делать

Sled postupů při nalévání laptopu s kapalinou je poměrně jednoduchý a zřejmý, ale potřebujete jednat velmi rychle podle následujících bodů:

  1. Odpojte notebook od nabíjení a co nejrychleji. Nepokládejte se pod stůl při hledání zásuvky a nevypínejte spínač ve vchodu do domu – stačí vyjmout napájecí kabel z notebooku.
  2. Vypněte baterii. Pokud je skrytá uvnitř, stiskněte tlačítko napájení. Přesně tak, žádný „Start – Shut Down“. Pevně přidržte tlačítko napájení prstem a počkejte několik sekund, dokud obrazovka zhasne. Data v otevřených programech nebudou uložena, ale pak můžete ušetřit život vašemu notebooku. Také je nutné vypnout všechny externí periferie: flash disky, myši a tak dále.
  3. Otevřete laptop, otočte ho klávesnicí dolu a nechte kapalinu vytect pryč. Dávejte pozor, aby netekla na matici!
  4. Vysušte laptop. Pokud je zaplaven čistou vodou, stačí utéct klávesnici pomocí ubrousku nebo ručníku. V případě kávy nebo čaje je alkohol – čekání na smrt podobný, a každou hodinu zanechává méně a méně šancí na úspěšnou opravu bez úplného nahrazení základní desky notebooku. Vysušte ji alespoň po dobu jednoho dne. Během této doby se nepokoušejte připojit baterii ani zapnout notebook.A poslední, nejdůležitější krok – dopravte svého zraněného kamaráda do našeho servisního centra, kde vám pomohou.

Možná, že není nutná oprava, ale kontrola notebooku, zda není žádná vlhkost, a žádné stopy koroze, je nutná.