Jak si vybrat notebook pro práci, koníčky nebo hry

V našem dnešním článku jsme se rozhodli podělit se s vámi o užitečné informace o tom, jak si vybrat dobrý notebook – v této záležitosti existuje mnoho nuancí!

Je velmi důležité vybrat ten správný notebook

Výběr notebooku záleží na vašich potřebach a přáních v tuto chvíli. Na nich bude zaležet jaký zvolite systém OS, technické
specifikace a design vašeho budoucího zařízení. Všimněte si, že oddělení funkčnosti, operačního systému a baterie není možné – to jsou všechny součásti jednoho celku.

První věcí, kterou byste měli udělat při výběru přenosného počítače, je rozhodnout, na co ho budete potřebovat a jaké funkce by měl mít: budete-li ho často nosit s sebou nebo ne, kolik hodin strávíte za obrazovkou a zda to budete potřebovat jako pracovní nástroj nebo jako přenosný počítač pro hry. Na odpovědi na tyto otázky bude záviset volba velikosti, rychlosti, programů a funkcí a v důsledku i cena vašeho budoucího notebooku.

Laptop pro domácí použití

Laptop pro domácí použití
Zdroj: Google Pictures

První věc, kterou si vám doporučujeme uvědomit, je, jaký výkon procesoru potřebujete. Typ a frekvence procesoru přímo ovlivní rychlost a spotřebu energie laptopu.

Pro levnější systémy jsou vhodná řada Intel i3 nebo AMD R3. Procesory Intel jsou o něco dražší, zatímco AMD jsou o něco levnější.

Ale pak pro práci s náročnými aplikacemi se zpracováním obrázků nebo prácí s 3D objekty, stejně jako pro hry s maximálním grafickým nastavením budete potřebovat Intel i7 nebo AMD R7.

Náklady na notebook jsou silně ovlivněny objemem pevného disku.
RAM (paměť s náhodným přístupem) však v žádném případě nepomůže zvýšit rychlost počítače, pokud jsou všechny ostatní jsou parametry na nejnižší úrovni. Proto má smysl vzít si notebook, který má méně RAM, ale má za sebou velký potenciál. Koneckonců můžete vždy koupit externí disk – například disk SSD (je to taková velká flash jednotka): je rychlejší a spolehlivější než pevný disk. SDD je navíc odolnější vůči poškození.

Pokud bude notebook nejčastěji používán doma, pak nedoporučujeme přeplacet navíc za silnou baterii. Mimochodem, jakákoli baterie může ztratit své vlastnosti, pokud je notebook neustále držen připojeným k síti.aPokud vám při rozhodování o vyběru notebooku cena hraje rozhodující roli, doporučujeme Vám, abyste si dali pozornost i na použité laptopy, často mezi nimi najdete mnoho vynikajících a levných variant, které ve svých vlastnostech nejsou nižší než nové modely. Dokonce i po opravě notebooky mohou sloužit vám mnoho dalších let.

Parametry, kterým musíte věnovat pozornost:

  • Typ a frekvence procesoru
  • Kapacita paměti RAM
  • Baterie

Nejlepší volba pro hráče

Nejlepší volba pro hráče
Zdroj: Google Pictures

Pro ty, kteří si vybírají notebook pro hry, doporučujeme, abyste k velikosti pevného disku dali zvláštní důraz, protože uloží všechny stažené informace. Pro hráče je pevný disk také velmi důležitý, protože dobré, krásné a realistické hry vždy zaberou spoustu místa na počítači (až 20-30 GB, a to zabere jenom hra). A navíc k tomu budete mít hodně instalačních souborů, které budou mít i 10- 15 GB.
Pokud jde o procesor, pro herní notebooky by měla být instalována minimálně řada Intel i5 nebo AMD R5.

Pro laptop s výkonným procesorem budete potřebovat odpovídající množství paměti RAM. Čím více výkonů chcete, tím více RAM potřebujete.
Budete potřebovat alespoň 8 GB, protože moderní hry jsou velmi náročné z hlediska technických vlastností.

Pokud si chcete vybrat opravdu dobrý herní notebook – měli byste věnovat zvláštní pozornost typu grafického ovladače, protože na tom bude přímo záviset grafika hry. V notebooku existují tři typy grafických karet:

  • Vestavěná (modul je zabudován do systémového procesoru);
  • Diskrétní (grafická karta je samostatné zařízení);
  • Vestavěná a diskrétní.

Integrovaná grafická karta je dobrá, protože cena notebooků s integrovanými grafickými kartami je mnohem nižší. Kvalita obrazu však bude samozřejmě řádově nižší než v případě diskrétních grafických karet.
Třetí (vestavěný a diskrétní) typ je velmi vzácný. Podstata jeho práce spočívá v tom, že při práci s kancelářskými programy je zapnuta pouze integrovaná grafická karta a při práci se složitou grafikou – samostatnou grafickou kartou. Tento princip provozu pomáhá snížit spotřebu energie a tím i prodloužit životnost baterie notebooku.

Parametry, kterým musíte věnovat pozornost:

  • Grafická karta
  • Velikost pevného disku
  • Procesor
  • Velikost RAM

Použití by mělo být pohodlným

Použití by mělo být pohodlným
Zdroj: Google Pictures

Pokud s sebou často nosíte notebook – potřebujete model, který bude co nejvíce pohodlný pro přepravu – zabere minimální prostor a váží ne více než 2 kilogramy. Proto vám doporučujeme vybrat si obrazovku s úhlopříčkou menší než 15 palců a s nejmíň lesklým povrchem, aby nedošlo k poškrábání během přepravy.

Pokud potřebujete notebook pro domácí použití – budou vám vyhovovat modely se širokým displejem. Nejvhodnější volbou pro práci je matný displej, protože snižuje odlesky a od něho budete mít méně unavené oči.

Pokud se chystáte hodně tisknout, zkontrolujte, zda je pro vás vhodná tato klávesnice. Důležité je také věnovat pozornost některým klávesám: ne všechny notebooky mají tlačítka Page Up a Page Down, v takovém případě budete muset použít kombinaci kláves Fn, což je méně pohodlné.

Parametry, kterým musíte věnovat pozornost:

  • Hmotnost
  • Úhlopříčka obrazovky
  • Je-li displej matný
  • Pohodlnost klávesnice

Tento článek jsme pro Vás připravili na základě dlouholetých zkušeností z oblasti oprav laptopů.

Na závěr jsme pro vás připravili krátký seznam nejdůležitějších parametrů, které je třeba vzít v úvahu při výběru notebooku:

  1. Věnujte pozornost typu a frekvenci procesoru
  2. Rozhodněte, kolik paměti RAM potřebujete.
  3. Vezměte vážně výběr grafické karty
  4. Důležitou roli hraje velikost a váha.
  5. Vyberte preferované rozlišení obrazovky a klávesnici