Mobilní internet v České republice je jedním z nejdražších v Evropě

Česká republika byla naposledy v seznamu zemí EU o používání mobilního internetu. Důvodem byly vysoké ceny a omezené limity.

Průměrná cena za 1 GB v České republice

V České republice platí průměrně 6,5 dolarů (150 Kč) za 1 GB příchozího provozu LTE. Toto číslo je nejvyšší v Evropě. Následuje Španělsko a Nizozemsko – přes 5 dolarů. Naopak, ve Finsku, Švýcarsku a Rakousku gigabajt stojí asi 10 centů. To vyplývá z analýzy kupní síly provedené Point Topic na evropských trzích ve třetím čtvrtletí loňského roku.

Podle údajů společnosti Rewheel v říjnu loňského roku mají 10 evropských zemí neomezené tarifny za cenu nižší než 30 EUR / měsíc. Současně v České republice obdrží klient za tyto peníze pouze 3 GB.

Картинки по запросу мобильный интернет в чехии

Co říkají zástupci mobilních operátorů?

Česká republika zaujímá třetí místo v oblasti využívání mobilních dat v Evropské unii. Méně využívají mobilní internet pouze v Řecku a Belgii.

„Asi 80% našich zákazníků ani nepoužívá měsíční provoz“

komentovala sekretářka společnosti O2 Lucie Pehachkova

„V absolutním srovnání se může zdát, že naše sazby jsou vyšší, ale když se podíváme na průměrné náklady zákazníků, ukazuje se, že lidé tráví méně než celkově v Evropě,“ říká výkonný ředitel společnosti Vodafon CZ Peter Dvořák. Navzdory tomu, že statistika říká opak, náklady na mobilní dopravu podle něj klesají v České republice skoro nejrychleji na kontinentě: cena za gigabajt se v průběhu roku snížila o 45%.

Důvody pro takové vysoké ceny na internet

„Čím levnější je internet, tím více bude použito, a nebude se hledat volné wi-fi v kavárně. A samozřejmě mluvíme nejen o ceně, ale také o tom, že v balíčku je dostatek provozu. „
Říká tiskový tajemník ISP Alliance Rostislav Kotsman.

Ministr průmyslu Marta Novaková se domnívá, že vysoké ceny souvisejí s s nízkou spotřebou provozu ze strany českých občanů. Předseda vlády
Andrej Babiš  uvedl, že vláda dělá všechno pro snížení cen za mobilní internet. Sami provozovatelé si stěžují na potřebu velkých investic do rozvoje sítě.

Situace může výrazně změnit vstup čtvrtého významného mobilního operátora na trh.