Základní pravidla pro péči o notebook

Moderní notebooky, netbooky a ultrabooky bohužel často selhávají. V 99% případů viníci jsou sami sami uživatelé, kteří nedodržovali základní pravidla provozu. Lze identifikovat následující řádu situací, které nutí lidi hledat pomoc od servisních středisek:

  1. Kontakt s kapalinami (čaj, džus, pivo, víno atd.);
  2. Mechanické poškození (padání, náraz);
  3. Přehřátí (selhání severních, jižních mostů nebo video čipů);
  4. Použití nepřirozeného bloku napájení;
  5. Selhání operačního systému.

Téměř všechny z nich lze zabránit, a tím zajistit sebe a své nervy. Podrobněji o tom, jak to udělat, stejně jako o tom, jak jednat v situaci, když se vám již stalo nepříjemné potíže, bude popsáno dál.

Mechanické účinky

Je nutné chránit komplexní elektrické zařízení před mechanickými účinky. Notebook je relativně šetrný mechanismus a nadměrné třepání může mít významný negativní vliv na kvalitu jeho práce. Nepokládejte těžké předměty na kryt notebooku, aby nedošlo k poškození matice. Nedoporučuje se jej mít v blízkosti zdrojů silných vibrací (například pračky).

Přehřátí a chlazení

Váš notebook byste měli chránit před extrémními teplotami. Pokud jste museli přístroj nosit v chladu, nemůžete jej okamžitě zapnout v místnosti: počkejte, až se ohřeje na pokojovou teplotu. Důvod je jednoduchý: v chladu v notebooku se může tvořit kondenzát (vlhkost) a je nutné, aby se před zapnutím odpařil.

Kontakt s kapalinami

Při pokračování tématu vlhkosti, stojí za to zdůraznit, že jeji kontakt s notebookem je plný katastrofálních následků. Požadavek „nejíst jídlo a nápoje u počítače“ je samozřejmě dost obtížně realizovat. Ale stále byste měli být opatrní při pití čaje a kávy vrdle notebooku. Mimochodem, sladká kapalina je zvláště nebezpečná pro zařízení – to potvrdí jakékoliv odborné opraváře. Co dělat, když jste rozlili tekutinu na klávesnici notebooku, přečtěte si v tomto nášém článku.

Похожее изображение

Provozní podmínky

Mobilita notebooků je někdy nevýhodou pro jeho chladicí systém a další komponenty, jejichž náhrada může stát hodně peněz. Nedoporučujeme mít notebook na klíně, protože ventilace je umístěna na spodní straně. Přenosný počítač by měl pracovat na rovných a tvrdých plochách, jinak hrozí nebezpečí přehřátí, selhání, ztráty důležitých dat atd.

Čištění notebooku

Konečně, notebook by měl alespoň občas být vyčištěn z prachu a jiných nečistot. Otřete je měkkým hadříkem (existuje i speciálně navržený pro toto ubrousek). Obecné pravidlo: nepoužívejte vodu, která se může dostat do zařízení, a v žádném případě nepoužívejte různé agresivní kapaliny, jako je benzín, aceton atd. Nejsou pro to vůbec určeny.

Картинки по запросу чистка от пыли ноутбука

Péče o obrazovku

Zvláštní pozornost je třeba věnovat péči o matrici (displej). Nejvhodnější je zakoupit speciální čisticí prostředek (ScreenClean) a ubrousky pro jeho aplikaci. Takové prostředky nejen účinně čistí obrazovky, ale také tvoří ochrannou vrstvu na její povrchu, která jej chrání před následnou kontaminací. Navíc mají často antistatický efekt, což znamená, že prach na obrazovce se usadí mnohem pomaleji než obvykle. Výsledkem je, že matrice si zachovává svou kvalitu a výkon a ušetříte si vlastní zrak: práce na špinavém monitoru vytváří pro oči další stres.

Jak vidíte, pravidla pro péči o notebook jsou poměrně jednoduchá a je jich dost málo. Ale jejich dodržování může výrazně prodloužít jeho efektivní fungování.